Formlar ve Dilekçeler :

Muhasebe Nedir?

06 Ocak 2015 | 12:05


Muhasebe Nedir?

Muhasebe kısaca işletmelerin mali kayıtlarını tutan, bu kayıtları özetleyen, raporlayan ve sınıflandıran bir bilimdir. Ayrıntılı bir tanım yapacak olursak muhasebe, ekonomik olan faaliyetler bütününde bulunan bütün kurum ve kuruluşların mali işlemleri ve olayları parasal ifadelerle kayıt altına alan, sınıflandırarak özetleyen ve bunları rapor eden bir bilim dalıdır. Bütün bu sonuçları en son olarak yorumlar ve bizlere sunar. 

Muhasebe, herhangi bir işletmenin varlıkları ve kaynaklarının oluşum durumunu, bu varlık ve kaynakların hangi yollardan kullanıldığını, işletmenin uyguladığı işlemlerden sonra bu varlık ve kaynaklarda oluşan değişimleri, işletmenin mali durumunu açıklayacak bilgileri sağlar. Bu bilgileri ise ilgili kişi veya kurumlara gönderen bir bilgi sistemi tutmaktadır. Muhasebe nedir sorusunu cevaplandırmak için, muhasebenin tanımını iyi anlamamız gerekir. Muhasebe yalnızca kar amacı olan işletmeler için değil, kar amacı içinde olmayan kurumlar için de vardır. Topluma fayda için kurulan ve bu doğrultuda hareket eden bütün kuruluşlar da buna dahildir. Bu yüzden işletme kavramı, sadece maddi kazanç sağlayan kuruluşları değil de bütün işletme birimlerini kapsar. Muhasebe, kar amacı düşünülerek kurulan işletmeler için çok daha önemlidir.

İşletme, belirli bir ticaret amacı doğrultusunda bir yada birden fazla gerçek kişinin bir araya geldiği kuruluşlara verilen isimdir. Muhasebenin işlevini yapması için belirli bir takım görevleri vardır. Bu görevlere, muhasebenin işletme içindeki fonksiyonları denir. Bu fonksiyonlar, başta da ifade ettiğimiz gibi sınıflandırma, raporlama, özetleme ve kaydetme olarak dört gruba ayrılmıştır.

Kaynak: Muhasebe-Tr.Net


Paylaş :

0 yorum:

Yorum Yazın

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?


 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Muhasebe-Tr.Net - Türkiye'nin Muhasebe Bloğu - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Mas Template