Formlar ve Dilekçeler :

Ana Sayfa » , , » Fatura - Fatura Nedir?

Fatura - Fatura Nedir?

09 Kasım 2017 | 10:31


Satılan mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı (parasal tutarı) göstermek üzere, malı satan veya işi yapan tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir.

V.U.K'nun 232. Maddesine göre; birinci ve ikinci sınıf tacirler, kazancı basit usulde belirlenenler ile defter tutmak zorunda olan çiftçiler; birinci ve ikinci sınıf tacirlere, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara, defter tutmak zorunda olan çiftçilere, vergiden muhaf esnafa, sattıkları mal veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da istemek ve almak zorundadır.

Fatura vermek zorunda olanlar, yukarıda yazılı olanların dışında kalanlara satmış oldukları mallar veya onlara yapmış oldukları işlerin bedelinin belli haddi geçmesi halinde fatura vermelidirler. (Bu hadler her sene değişiklik gösterebilir) Satılan mallar veya yapılan işlerin bedeli söz konusu haddin altında olmasına rağmen bu kişilerin fatura istemeleri halinde, mal satan veya işi yapan kişi fatura vermek zorundadır.

Kısaca fatura, satılan mal veya yapılan hizmet karşılığında alıcının borçlandığı tutarı göstermek üzere malı satan veya hizmeti yapan tüccar tarafından alıcıya verilen temel belgeye denir.

Fatur yerine geçen belgeler, perakende satış fişleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.

Fatura Örneği



Paylaş :

0 yorum:

Yorum Yazın

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?


 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Muhasebe-Tr.Net - Türkiye'nin Muhasebe Bloğu - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Mas Template