Formlar ve Dilekçeler :

Ana Sayfa » » Meslek Odalarında Genel Kurul

Meslek Odalarında Genel Kurul

25 Aralık 2013 | 09:47


Meslek Odalarında Genel Kurul

5362 sayılı yasa ile kurulmuş esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının, dört yılda bir yapmaları gereken olağan genel kurullarının, önümüzdeki yılın ilk üç ayında yapılması gerekmektedir. Başka bir anlatımla meslek odaları 2014 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayları içinde olağan genel kurullarını yapmak zorundadırlar.

Genel kurul toplantısını zamanında yapmayan esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının genel kurul işlemleri; bağlı olduğu birlik tarafından yapılır. (Md.42)

İthafta bulunduğumuz aynı maddenin devamında; “Genel kurul toplantılarının yeri, tarihi, saati ve gündemi toplantıdan en az on beş gün önce ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşunun Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanındaki sayfasında yayınlanır. Ayrıca, oda ve birliklerce mahalli olarak günlük veya haftalık yayınlanan bir gazetede, gazete çıkmayan yerlerde ise teamüle göre ilan olunur.“ denmektedir.

Yine aynı maddenin devamında; “Genel kurula sunulacak raporlar toplantıdan on beş gün önce ilgili esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşunun Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr (ESBİS) veri tabanındaki sayfasından üyelerinin bilgilerine sunulur ve kuruluşun merkezinde ayrıca incelemeye açık tutulur.” denmektedir. Ancak ESBİS siteminden yapılan açıklamaya göre; hazirun cetvellerinin alınabilmesi için genel kuruldan en az yirmi gün önce tüm raporların yüklenmesi ve ardından Bakanlığın onay vermesi gerektiği duyurulmuştur. Yirmi günlük süre, ilçe seçim kuruluna müracaat edilecek süreyi belirlemektedir. Bu nedenle raporların ve hazirun cetvellerinin yirmi günden daha fazla bir süre içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde genel kurul için yapılmış tüm çabalar boşa gideceği gibi yeni külfetler ve sıkıntılar çıkaracaktır.

Genel kurul toplantısının yapılacağına dair bir üst kuruluş yazılı olarak on beş gün önce haberdar edilir. Başka bir anlatımla, oda genel kurul toplantısını bağlı olduğu birliğe on beş gün önce yazılı olarak bildirir.

Kanunun; “Genel kurul toplantıları ve çoğunluk” başlıklı 45’inci maddesinde; “Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının genel kurul toplantılarının açılabilmesi için genel kurul üyelerinin yarıdan fazlasının toplantıya iştirak etmesi şarttır.

Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde genel kurul toplantısı bir ayı geçmemek üzere ertelenir. İki toplantı arasındaki süre odalarda beş, diğerlerinde iki günden az olamaz. Bu durum iki genel kurul üyesi ve Bakanlık temsilcisi veya hükümet komiseri tarafından düzenlenecek bir tutanakla tespit olunur.

İlk toplantı ilanında ikinci toplantının yeri, tarih ve saati belirtilmiş ise yeniden ilan yapılmaz. İkinci toplantıya katılanların sayısı odalarda, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin toplamının beş katından az olamaz. Diğer esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarında bu maddenin birinci fıkrası hükmü uygulanır.

Genel kurul toplantılarında kararlar toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alınır. Ancak, fesih konusunda karar alınabilmesi için genel kurul üyelerinin üçte ikisinin, ana sözleşme değişikliği için ise genel kurul üyelerinin yarısından fazlasının kararı zorunludur.” denmektedir.



Paylaş :

0 yorum:

Yorum Yazın

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?


 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Muhasebe-Tr.Net - Türkiye'nin Muhasebe Bloğu - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Mas Template