Tüketici haklarında yeni dönem
Kanun değişti, bildiklerinizi unutun!
Meclis’te dün akşam oybirliğiyle kabul edilen Tüketicileri Koruma Kanunu, pek çok alanda yenilikler getiriyor. Buna göre, bankalar vatandaşa ‘üyelik aidatı’ olmayan kredi kartı imkânı da sunacak. Bu hizmeti vermeyen bankalara 5 milyon lira ceza verilecek. Kredi sözleşmelerine ilişkin hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda tüketiciden ücret talep edilemeyecek.
Taksitli satışta vatandaşa mazeret bildirmeden 7 gün içinde cayma hakkı tanınıyor. Kapıdan satışlarda bu süresi 14 güne çıkarılıyor. İnşaat firmaları, konutu inşa etmeden ödeme alamayacak. Elektrik, su, doğalgaz internet cep telefonu gibi aboneliklerde de tüketici lehine düzenlemeler var.
Tüketicilere önemli haklar tanıyan yeni Tüketicileri Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi. Yeni düzenleme, kredi kartlarından konut satışına, banka kartları üyelik aidatlarından ayıplı malların iadesine, abonelik sözleşmelerinden reklamlara kadar pek çok alanda yenilikler getiriyor.
1995 yılında çıkarılan ve 2003 yılında değişikliğe uğrayan Tüketicileri Koruma Kanunu, vatandaşların mağduriyetleri dikkate alınarak yenilendi. Temmuz ayında TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’na kabul edilen ve yeni yasama yılında Genel Kurul’a gelen düzenleme, dün muhalefet partilerinin de desteğiyle Meclis’ten geçerek kanunlaştı.
Yeni kanunda, mağduriyetler listesinin ilk sırasında yer alan ‘bankacılık faaliyetleri’ ile ilgili tüketici lehine önemli değişiklikler var. Buna göre, bankalar vatandaşa ‘üyelik aidatı’ olmayan kredi kartı imkânı da tanıyacak. Bu hizmeti vermeyen bankalara 5 milyon lira ceza verilecek. Kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu hesap, kredinin ödenmesiyle otomatik olarak kapanacak. Kredi verilmesi, sigorta yaptırılması şartına da bağlanmayacak. İhtiyaç kredisi kullanan tüketiciye, taksitli borcunu önceden toplu olarak kapatması durumunda yüzde 2’lik ‘indirim cezası’ uygulanamayacak. Konut kredilerinde ise bu oran 36 aylık vadeyi aşmayan borç için yüzde 1’e indirildi. Kredi çekiminde şartsız cayma süresi 14 gün olacak.
Ayıplı mallara karşı 1 ay olan ihbar süresi 6 aya çıkıyor. Ayıplı malda sorumluluk satıcıda olacak, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile hizmetin ifası tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabi olacak. Eğer, ayıp veya kusur gizlenmiş ise zamanaşımı uygulanmayacak. Kanunla, taksitli satışta 7 gün içinde hiçbir mazeret göstermeden tüketiciye cayma hakkı tanınıyor. Ancak tüketici, finansal kiralama işlemlerinde cayma hakkını kullanamayacak. Tüketiciye, ‘mesafeli sözleşme’ olarak adlandırılan internet üzerinden yapılan alışverişlerde ise 14 gün içinde gerekçe göstermeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanınıyor.
Kanun, maket üzerinden yapılan ve binlerce kişinin mağduriyetine sebep olan konut kampanyalarına yönelik de düzenlemeler içeriyor. Buna göre, tüketici ödemelerini banka üzerinden ve tarafların rızasıyla yapacak. Firmalar, konutu inşa etmeden tüketiciden ödeme alamayacak. Konut veya tatil amaçlı taşınmazların teslim tarihine kadar tüketiciye sözleşmeden dönme hakkı tanınacak. Yapı ruhsatı alınmadan da tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak. Satıcının, ön ödemeli konut satışına başlamadan önce bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat veya şartları sağlaması zorunlu olacak. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayabilecek. Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi, sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyecek.
Bakanlık, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde ve belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturacak. Değeri 2 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, 3 bin lira altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine; büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 2 bin lira ile 3 bin lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu olacak. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak.
http://www.zaman.com.tr/ekonomi_tuketici-haklarinda-yeni-donem_2163981.html
0 yorum:
Yorum Yazın
Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?