Formlar ve Dilekçeler :

Ana Sayfa » , , » Yıllık İzin Hakkı

Yıllık İzin Hakkı

25 Nisan 2016 | 09:39


Yıllık İzin Hakkı

Sosyal Güvenlik çalışma hayatında yıllık izin hakları hangi statüde çalışıyorsanız buna göre belirleniyor.4A lı yani SSK lı olanlar da yıllık izin hakları aynı işyerindeki çalışma sürenize göre belirleniyor.En son çalıştığınız iş yerinde hizmet süresi;
Bir ile beş  yıl arasında ise….14 gün,
Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara ….20 gün,
15 yıldan fazla olanlara ….26 gün üzerinde yıllık izin kullandırılır.18 yaşından küçük 50 yaşından büyük SSK lı (4A) olanların yıllık izinleri 20 günden az olamaz.   
4A lı çalışan işverenin onayı yoksa bir yıl dolmadan yıllık izin kullanamaz. Kullanılacak yıllık izin 10 günden az olamaz ve işçi- işveren tarihlerini işin durumuna göre ortak belirlemelidir. Gerçi bizim ülkemiz de bunu hep işveren belirler.
Deneme süresi dahil bir yıl dolmadan 4A lı çalışan ücretli izin kullanamaz.Aynı işverene ait farklı işyerlerindeki çalışma süreleri bir yıllık sürenin hesabında  birleştirilerek dikkate alınır.
4A kapsamında çalışanlar hak ettikleri yıllık izinleri daha sonra kullanabilir veya işten ayrılırsa kullanmadığı izinlerin parası işverence ödenir.
Emekli sandığı kapsamında 4C li olarak Kamuda görevli memurlar bir ile 10 yıl arasında her yıl için 20 gün ücretli  izin hakkına sahiptir.On yıldan fazla memuriyeti olanlarda yıllık izin hakkı her yıl için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu süreler (gidiş-dönüş ) 2 şer gün artırılır. 4C kapsamında çalışan memurun Kamu da 4a lı olarak geçen süreleri de bu sürelere ekleniyor.
4C kapsamındaki memur yıllık izinlerini amirinin  uygun bulması halinde tamamını veya bir kısmını kullanabiliyor. Memur dilerse iki yıllık birikmiş hak etmiş olduğu izni peş peşe kullanabiliyor. Fakat iki yıl kullanmadığı izni bir başka yıla aktaramıyor. Kalan izni siliniyor. Emekli olduğunda veya ayrıldığında izin parası olarak da alamıyor.
Özel sektör de çalışanlar bilir , yıllık izinler özellikle patron şirketlerinde kolay kolay kullandırılmaz. İşten ayrılırsanız parası ödenir.  Devlet memurlarının sürekli  izin alma sebepleri bu olsa gerek diye düşünmeden edemedim.Parasını alamıyorsak izni işler çok bile olsa yaparız. Belki de Kamu Kurumların da çalışanların da kullanılmayan yıllık izinlerinin parası ödense bu kadar fazla kamu dairelerinde işler beklemez.
Bağ-Kur kapsamında (4B )olanlar ise diledikleri zaman istedikleri kadar izin yapabilirler. Yeter ki işlerini teslim edebilecekleri kadar güvendikleri 4A kapsamında çalışanları olsun.
Dilek ETE - Ali TEZEL
Paylaş :

0 yorum:

Yorum Yazın

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?


 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Muhasebe-Tr.Net - Türkiye'nin Muhasebe Bloğu - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Mas Template